top of page

Wij gaan trouwen wat nu?

En nu begint het spannendste gedeelte, zoveel om aan te denken en zoveel om te regelen. Per gemeente kunnen er kleine verschillen zijn in het verloop van de procedure. Bij deze een aantal basistips waar je rekening mee moet houden:

 

Ondertrouw

Als je allebei de Nederlandse nationaliteit hebt, en tenminste één van jullie woont in Nederland, dan kan jullie huwelijk online aangekondigd worden met DigiD. Dit moet minimaal 6 weken van tevoren gebeuren. Heb je nog geen DigiD, maak er dan een aan bij www.digid.nl.

 

Hierna heb je maximaal 1 jaar de tijd om te trouwen. Als deze periode verlopen is moet je alles opnieuw doen. Op de site van je gemeente is er een checklist om te weten welke documenten je mee moet nemen. Na de aankondiging volgt de afspraak (inplannen kan direct online) bij een Stadsloket/je Gemeentehuis.Tijdens deze afspraak kan je ook meteen je getuigen doorgeven en een datum en locatie vastleggen. Dit vervangt het vroegere in ondertrouw gaan.

 

Getuigen

Ieder bruidspaar moet getuigen hebben, minimaal 2 maximaal 4. Je getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn en hoeven NIET persé de Nederlandse nationaliteit te hebben. Je kan je getuigen aanmelden tijdens de afspraak van je aankondiging. Meld je ze later aan dan moet je op een later tijdstip persoonlijk langskomen bij je Gemeentehuis/Stadsloket. Van elke getuige moet je een kopie van een geldig identiteitsbewijs (bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs of ID-kaart) meenemen.

 

Locaties

Trouwen kan in het gemeentehuis of op een officiële trouwlocatie naar keuze. Bij beide locaties is de tijdsduur dat de ambtenaar aanwezig is 1 uur. Kiezen jullie voor een Zelfstandig Trouwambtenaar dan kan afhankelijk van de ceremonie die jullie in gedachten hebben de tijd langer of korter zijn. Met de Trouwambtenaar bespreek je al je wensen.

 

Trouwambtenaar

Je kan kiezen voor een Trouwambtenaar die de gemeente je aanbied. Deze krijgt van de Gemeente ongeveer 3 uur per bruidspaar om de intake te doen, de speech voor te bereiden, het huwelijk te voltrekken en het papierwerk in orde te maken. Reken dan dus niet op een op maat gemaakte ceremonie, veel zal hierbij standaard zijn.

 

Kies je voor een Zelfstandig Trouwambtenaar dan krijg je een ceremonie op maat. Deze Babsen nemen ongeveer 35 uur de tijd voor jullie hele ceremonie en zorgen dat deze helemaal op maat naar jullie wensen word voltrokken. De besproken wensen en/of deelname van dierbaren of zelfs muzikale begeleiding, niets is te gek. Het word precies zoals jullie het wensen. Het is van groot belang dat je bij de aankondiging aangeeft datje gebruik gaat maken van een Zelfstandig Trouwambtenaar en dus afziet van de door de gemeente aangewezen ambtenaar.

 

Houd er rekening mee dat naast de leges die de gemeente vraagt de kosten van deze zelfstandig ambtenaar daar nog bij komen. Onder ander de beëdiging voor de ambtenaar van 1 dag valt hier onder. Er zijn verschillende manieren waarop je de Zelfstandig Trouwambtenaar in kan zetten.

bloedomslag 3.png
bottom of page